Следвайте Гласове в ТелеграмБългарската електроенергийна система се задъхва от бума на

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБългарската електроенергийна система се задъхва от бума на
Коментари Харесай

Електроенергийната система на България се задъхва от бума на ВЕИ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Българската електроенергийна система се задъхва от взрива на възобновимите енергийни източници през последните години – главно поради неналичието на вложения в мрежата. Това са изводите от кръглата маса на тематика „ Електроенергийни мрежи и мрежови услуги – провокации пред енергийния преход и пазарната либерализация “, проведена от Института за енергиен мениджмънт.

В България все по-често изпадаме в обстановка, в която произвеждаме зелена сила и след това се чудим какво да я вършим. Такъв е бил казусът и през април т.г., когато товарът в системата е бил почти 3500 MW. По време на Великденските празници обаче е работил единствено единият блок на АЕЦ „ Козлодуй “ (1000 MW), 300 – 350 MW фабричен топлофикационни централи, 4 блока топлоелектрически централи – окол 500 MW. Производството от ВЕИ през този интервал е 3000 MW.

Кажете ми къде отиват останалите 2000 – 2500 мегавата? “, пита изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

Пред Economic.bg той изясни, че е напълно обикновено да се задъхва системата, в случай че има подписани дефинитивни контракти и издадени мнения за над 15 GW ВЕИ за последните 2.5 години.

Санкция за ЕСО

Електроенергийната система в България през април 2023 година записва 1176 MW остатък, с което е „ разлюляла “ синхронната зона на цяла континентална Европа, поради което операторът търпи глоба от 900 хиляди евро.

ЕСО е глобен поради това, че не сме съумели да балансираме системата си и имаме този остатък, който се появява в резултат на по-голямо произвеждане и нелоялна процедура от търговци, които са закупили електрическа сила на негативни цени и са я внесли в страната, без да имат нужда, или без да има на кого да я продадат “, изясни още Цачев.

По неговите думи заради тази причина системата излиза в систематичен остатък, а това предизвиква дисбаланс в работата на цялата европейска мрежа.

Започва увеличение на честотата в цялата синхронна зона и заради тази причина се задейства спешна процедура от всички страни членки на ENTSO-E “, изясни още Цачев.

Тогава в Германия, Австрия и Италия са редиспечирани избрани мощности за да могат да компенсират този остатък на електрическа сила.

Ограничаване на производството

Ако всички сме си свършили работата, не чакам да има такива огромни санкции и има задоволително законодателни и регулаторни промени, които да ни дадат в ръцете инструмент, с който да управляваме съответно системата. Но в случай че се резервира съществуващото състояние, би трябвало да чакаме да има несъответствия в системата, които да доведат до ограничение на производството “.

В страната ни се създава доста електрическа енергия в избрани моменти на годината – когато имаме ниско ползване в системата – месеците април, май и септември, до известна степен и октомври.

През тези интервали ЕСО предизвестява, че може да се наложи ограничение на производството на сила заради неналичието на маневрени мощности в системата, които да дадат опция тази сила да се запази или да бъде обезщетено нейното произвеждане.

Когато не можем да контролираме системата и избрани производители работят, без да са си продали силата, т.е. има разминаване сред техния график на произвеждане и графика на продажби и то е позитивно във връзка с графика на производството, тогава системата излиза в позитивен дисбаланс, т.е. излиза в остатък “.

Затова, в случай че няма опция да компенсира този остатък, ЕСО ще бъде задължен да ограничи всички производители и те ще би трябвало да слязат на комерсиалните си графици за да не се предизвикват спомагателни проблеми в системата.

Лекарството

Системата се задъхва, само че постоянно има решения на проблемите, а от ЕСО чакат стъпки от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в подзаконовите нормативни актове и наредби.

Системният оператор е предложил мярка, която да бъде взета поради от КЕВР, която да изпревари влизането в деяние на към този момент направените промени в Закона за енергетиката.

Като краткотрайна мярка се предлага регулаторът да даде опция да се записват като снабдители на услугата за контролиране надолу възобновимите мощности, с която да може да се понижи тяхното произвеждане и да се компенсира този възможен остатък.

Друго решение, за което от бранша от дълго време упорстват, е бързото развиване на планове за предпазване на силата, както и на енергийни коридори, с цел да може непотребната сила да бъде изнасяна от страната.

ПАВЕЦ-ите са генералното решение, тъй като помпено- акумулиращите централи, първо,  имат огромен запас за предпазване на доста електрическа сила, второ, те внасят в системата така наречен „ инерция “, която липсва при останалите системи за предпазване от батериен вид “, изясни Цачев.

По думите му при батериите има инвертори, които не дават нужната инерция в системата, те дават една синтетична инерция, за която „ към момента не сме уверени, че би правила работа във връзка с динамичната резистентност на електроенергийните системи “.

Изпълнителният шеф на Национална електрическа компания (НЕК) обаче изясни, че съхранението си има своята цена, която не е ниска. Затова и то изостава по отношение на развиването на ВЕИ.

С новите технологии разходът за предпазване на сила доближава 500 лева за MWh, което не обуславя тяхното осъществяване на чисто пазарен принцип “, сподели той.

Според него до момента в който тези недостатъци не бъдат отстранени и до момента в който не спрем да гледаме на тази услуга като даденост, това ще води до закъснение на вложенията.

Като цяло решение на казуса може да пристигна и от газовите централи, които също са маневрени мощности.

Трябва да има ценови сигнали, които да поддържат и насърчат вложителите да влагат в подобен вид индустриални мощности, които да ни дадат опция да управляваме съответно електроенергийната система “.

И още инвестиции…

Развитието на мрежите е в основата на енергийната промяна. Има изследване, че потреблението на сила ще пораства, по тази причина би трябвало да се усили потенциалът на мрежите, разяснява основният изпълнителен шеф на " Електрохолд България " Карел Крал.

Ясно е, че би трябвало да се финансира, само че въпросът е от кое място. Финансирането може да стане по два метода – от потребителите посредством крайните цени или да се употребяват средства от европейските фондове.

От своя страна ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов добави, че няма подозрение, че цените, които се заплащат за транспорт и систематизиране, ще бъдат увеличени.

Председателят на КЕВР добави, че казусът за развиването на мрежите е на всички места, не е единствено в България. По думите му проучванията са посочили, че до 2040 година в света би трябвало да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което значи, че би трябвало да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа.

В България мрежовите услуги са най-евтините в целия Европейски съюз, добави Крал и добави, че по този начин мрежите не могат да се развиват.

Според Анжела Тонева, изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на „ Енерго-Про “, по тази причина е значимо електроразпределителните сдружения да бъдат финансово постоянни, с цел да имат задоволително средства за развиване на мрежите.

Заместник-председателят на Управителния съвет на „ ЕВН България “ Калина Трифонова съобщи, че инвестицията в мрежите е основен миг, тъй като те са гръбнакът и основата, с цел да може да се извърши цялата промяна към зелена сила. По думите ѝ има голям дисбаланс във връзка с насърчаването на производството на зелена сила и тласъците за развиване на мрежата.

По думите на Иван Иванов правилото, който би трябвало да се съблюдава, е за всяко евро, вложено в произвеждане, да има още 1 евро вложено в мрежата, а сега това въобще не се съблюдава.

Свикнали сме електрическата енергия да е евтина и да се харчи, както водата, и това нещо би трябвало да се промени “, заключи ръководителят на регулатора.

Инфо: economic.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР